40. Hoe Overleven We – Francine Oomen

In plaats van bloggen zou ik liever een boek lezen.

Maar om toch iets te schrijven vertel ik jullie dus maar welk boek je zou kunnen lezen.

En omdat ik een linkje ga gebruiken zeg ik het er maar even bij: ik krijg hier geen geld voor, ik ben gewoon zo enthousiast over dit boek dat ik het je graag makkelijk maak bij de schrijver en het boek uit te komen.

Als tiener verslond ik de Hoe overleef ik-boeken van Francine Oomen, over Rosa en Jonas en hoe ze hun weg vonden in de jungle die puberteit is. Ik vond het erg leuk dat Rosa naar Groningen verhuisde, aangezien ik daar zelf woonde, ik vond het wat minder leuk dat zij dat helehelehelemaal niet leuk vond. Nu ik in Brabant woon vind ik het dan weer leuk dat Rosa hier vandaan kwam. Vijftien jaar na m’n vijftiende vind ik dat serieus leuk, zoveel impact hadden die boeken dus.

Ik kocht elk boek zodra het uitkwam, voegde in de kantlijn mijn gedachten toe (geïnspireerd door Jess van Gilmore Girls – al vermoed ik dat hij het bij andersoortige boeken deed, met andersoortige gedachten) en leende ze uit aan m’n vriendinnen die op hun beurt weer hun gedachten aan de bladzijden toevoegden.

Op een gegeven moment werd ik er in mijn ogen te oud voor. Maar dat is nu opgelost: ik ben een half leven verder en ontdekte dat er een heel nieuw overleef-boek van Francine Oomen uitgebracht is, niet over Rosa, maar over Francine, niet voor tieners, maar voor volwassenen:

Hoe overleven we – Francine Oomen “Deze tweede graphic novel van de hand van Francine gaat over intergenerationeel trauma en heling. Over patronen en hoe die te doorbreken. Over liefde, moederschap en het verband daartussen. Over kijken, en wegkijken.”

Ik heb ooit in therapie geleerd om met al m’n ikken in gesprek te gaan, soms probeer ik een vriendin uit te leggen hoe dat werkt (want het werkt geweldig) maar ik kan het niet zo goed. Francine doet het prachtig, met personages als Knaag en Knak (je kent ze wel, die lelijke stemmen in je hoofd volgens wie je nooit eens iets goed doet) (of je kent ze niet, gezegend mens;). Ze pakt een heel persoonlijk en heftig onderwerp aan in dit boek: intergenerationeel trauma en seksueel misbruik. Maar op een heel toegankelijke vorm met prachtige tekeningen en collages. Terwijl ik het vanmiddag weer zat te lezen wilde ik graag doorlezen omdat het zo mooi was, maar moest ik het even aan de kant leggen omdat het zo heftig was, maar ik wilde graag doorlezen omdat het zo mooi was, maar ik moest het even aan de kant leggen omdat het zo heftig was, maar ik wilde het graag… Dus, heb het nu even aan de kant gelegd om er in plaats van in te lezen over te vertellen.

Je kan hier een documentaire over het maakproces zien, bij Het Uur van de Wolf.

En hier kan je een interview van Gijs Groenteman luisteren met Francine Oomen. Dit gesprek maakte me enorm nieuwsgierig naar het boek, ik was onder de indruk hoe Oomen vertelde over hoe ze dit onderwerp aangegaan is en hoe helder, kwetsbaar en eerlijk ze haar zoektocht deelde.

Wil je hem bekijken en kopen? Snel, naar je favoriete boekhandel! Wil je hem kopen maar op je gat blijven zitten? Snel naar de site van je favoriete boekhandel!

Als ik hem uit heb ga ik maar even op zoek naar de laatste delen van de Hoe Overleef Ik-reeks. Toen ik 16 was vond ik mezelf er te oud voor, maar nu, op m’n 32e, ben ik toch wel heel erg benieuwd hoe het met Rosa afgelopen is.

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s