41. Nieuwe poging tot Advent

Het is me voor het eerst in m’n leven gelukt een kerstboom op te tuigen. Tot nu toe twijfelde ik elke december tot aan Kerst of ik een boom zou kopen.

Maar waar dan.

En wat voor één dan.

En hoe blijft zo’n boom eigenlijk rechtop staan.

En ik heb niet eens kerstballen.

Of ruimte.

Tot vorig jaar had ik inderdaad geen ruimte. Maar inmiddels wel, dus dat excuus verviel.

De zoektocht naar de juiste boom werd ook een stuk helderder door een vriendin die vertelde hoe ze op een donkere dag in december in haar woonkamer een hele rij spinnetjes uit haar echte kerstboom zag kruipen, op zoek naar de natuur waar ze vandaan kwamen, voor de rest van hun leven verdwaald in haar huis. Sindsdien verlang ik iets minder naar een echte boom. Het zou dus een nepperd worden.

Vorige december struinde ik Marktplaats af. Wel zo duurzaam en goedkoop. Er bleken alleen lelijke bomen te koop aangeboden te worden.

Ik gaf het op.

Maar niet zonder plan.

Ik zou in januari gewoon weer op Marktplaats kijken, na de feestdagen zou er vast nieuw tweedehands aanbod zijn.

Dat was zo, maar het was net zo lelijk. Ik begon te vermoeden dat kerstbomen er sowieso lelijk uitzien als je er goed naar kijkt.

Ik gaf het bijna op.

Toen ging ik maar gewoon voor iets minder duurzaam en iets minder goedkoop: ik kocht een boom op Bol. In januari zijn de bomen daar een stuk goedkoper dan in december, gek genoeg. En professionele verkopers zetten hun bomen mooi op de foto, dus ik was er ook nog van overtuigd dat ik een mooi exemplaar had gekocht. De boom werd bezorgd en met een “Wat idioot dat ik me in januari al voorbereid op Kerst” borg ik hem op.

De volgende stap was: in oktober al naar de kringloop voor kerstballen. Nog steeds belachelijk vroeg, maar dan ligt het spul al wel in de schappen en heb je ook nog veel keuze.

Gisterochtend hebben we Sinterklaas uitgezwaaid, daarna heb ik de kerstboel te voorschijn gehaald. Sommige kerstversiering zat verschrikkelijk in de knup. Terwijl ik het scheldend uit elkaar probeerde te halen vroeg ik me af of dit wel helemaal in lijn was met de kerstgedachte. Het was een hele bevalling, maar uiteindelijk is alles vredig in de boom terecht gekomen. En misschien heeft Maria ook wel liggen schelden tijdens haar weeën, terwijl het stro in haar rug prikte. Soms is Kerst gewoon hard werken.

De kerstboompiek die ik had gekocht bleek overigens niet op m’n boom te passen, de bovenste tak buigt om onder het gewicht. Dus daar moet een andere voor komen.

Maar dat zie ik in januari wel weer.

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s